Zoek
Podium
Agenda
Over Kiek Limburg
Inloggen
Help je mee met Peuk Meuk 2022?
Volg ons

+ Help je mee met Peuk Meuk 2022?

  • Zaterdag 02 juli
  • 09:55 - 12:00
  • Roermond

Wist je dat sigarettenpeuken in aantallen de grootste vorm van zwerfafval zijn en dat er plastic in de sigarettenfilters zit? Het Plastic Peuken Collectief vraagt sinds 2019 aandacht voor deze onderbelichte vorm van vervuiling. Op 2 juli worden daarom verspreid over heel Nederland opruimacties gehouden onder de naam Peuk Meuk 2022. En ook dit jaar organiseert Dion Nijskens in samenwerking met de Omwentelaars ook een actie in Roermond. Daarbij kan iedereen meedoen, want voor de aanpak van zwerfafval / plastic soep is de steun uit alle delen van de samenleving nodig.

Hoofddoel Peuk Meuk
Het hoofddoel van Peuk Meuk is om een verbod te krijgen op plastic in sigarettenfilters (= campagne richting landelijke overheid). Daarbij willen we een breed publiek informeren zodat er meer draagvlak komt voor dit verbod. Door samenwerking willen we landelijk in één dag 250.000 peuken uit het milieu halen.

Gegevens over de actie Roermond:
Datum: zaterdag 2 juli van 10.00 tot uiterlijk 12.00 uur.
Start- en eindlocatie: voorzijde station Roermond
De deelnemers gaan in groepjes van 2 tot maximaal 4 personen peuken rapen op aangewezen routes.
Iedereen levert na het opruimen van zijn route de verzamelde peuken in bij de organisatoren.
Indien mogelijk dan maken we samen een groepsfoto met de peuken om extra aandacht te vragen voor het probleem.
Na afloop tellen/wegen de organisatoren de peuken en geven dit door aan de landelijke organisatoren en de deelnemers.
Aanmelden: kan t/m 30 juni (zodat we de tracés voor kunnen bereiden).

Optioneel:
1. Als je (alléén of met een groepje) op een andere plek in de stad wil opruimen dan kan dat ook. Geef het gevonden aantal peuken dan wel op 2 juli om uiterlijk 14.00 uur door aan de organisatoren.
2. Als je uit een andere gemeente of dorp komt dan kun je ook een eigen opruimactie organiseren en deze apart aanmelden. Hoe meer deelnemende plaatsen op de lijst staan, hoe beter het is voor de landelijke communicatie/draagvlak.

Aandachtspunten:
Veiligheid!
Je bent nabij fietspaden en wegen aan het rapen. Dus draag bij voorkeur een opvallend hesje en zorg ervoor dat er steeds iemand op de uitkijk staat om de veiligheid te waarborgen. Neem geen enkel veiligheidsrisico, we willen dat iedereen heelhuids thuis komt.

Inzamelmiddelen
Iedereen neemt eigen spulletjes mee om de peuken te rapen. Denk daarbij aan een zakje/doosje, handschoenen, pincet (voor rapen tussen stoeptegels) en veger en/of blik.

Communicatie
De actie is een publiciteitsactie. We zullen de actie en resultaten dan ook via zoveel mogelijk kanalen communiceren. Daarbij zullen we onder andere gebruik maken van #buttwhyplastic en #roermondcleanup.

Plaats: Roermond

Klik hier om je aan te melden

Reageren? Klik hier om in te loggen.
© Kiek Limburg